Van der Valk Hotel Ridderkerk

We spraken met Freek van der Valk (General Manager van het hotel) en Sander (Lead Chef Keuken).

Van der Valk Hotel Ridderkerk omgevormd tot zorghotel
Ridderkerk – Nederland

 

Q:  Hoe gaat het met jullie tijdens deze vreemde tijden?


Het was bizar om onze deuren te moeten sluiten. En dat voelt nog steeds zo vandaag – een beetje vreemd zo zonder gasten, zonder hotelmedewerkers… Een groot hotel als dit draait normaal 24/7 op volle toeren, met gasten die tijd doorbrengen in hun kamer, meeting rooms, het restaurant of de bar. Nu is er bijna niemand en gebeurt er heel weinig. 

 

Q:  Wat is de impact van de Corona-crisis op het hotel? Welke maatregelen hebben jullie genomen?


Doordat er geen gasten zijn, draaien we ook geen omzet op dit moment. Daarom hebben we besloten om het hotel tijdelijk om te vormen tot zorghotel. We hebben aanpassingen doorgevoerd zodat we op een veilige manier patiënten met bijzondere noden kunnen ontvangen. Op die manier vinden patiënten rust en kunnen gezondheidswerkers hier in alle veiligheid hun job uitoefenen.
Daarnaast hebben we natuurlijk ook binnen onze eigen organisatie de nodige maatregelen genomen.

 

Q:  Wat betekent het nu concreet om een zorghotel te zijn?


We staan stand-by om gasten of patiënten te ontvangen, maar gelukkig is er tot noch toe voldoende ruimte beschikbaar in reguliere zorglocaties. Ook zijn we in beperkte mate beschikbaar voor medewerkers uit de zorgsector. Veel mensen in de zorgsector moeten namelijk heel wat kilometers reizen van en naar hun werk. Waar nodig kunnen wij hier gelukkig ondersteuning bieden. Zo hebben we een zorgwerker die op 2 locaties werkt: ’s avonds laat in Amsterdam – de vroege shift in Rotterdam. Dat is sowieso al loodzwaar en dan helpt het natuurlijk als je ergens zorgeloos kunt overnachten.

 

Q:  Waarom doen jullie dit?


Het hotel heeft nu geen bezetting en we vinden het fijn om op deze manier in ieder geval iets te kunnen doen voor de mensen die dat hard nodig hebben. We hopen dat we op deze manier een bijdrage kunnen leveren die soms net het verschil kan maken in deze harde tijden.

 

Q: Heel wat bedrijven in de hospitality overwegen om hun business model te veranderen of op zijn minst aan te passen. Hoe zien jullie dat voor de Van der Valk hotels?

 
We denken op dit moment heel erg goed na over wát betekenisvol is om te veranderen en hoe we dat zouden doen, zodat we klaar zijn voor het ‘nieuwe normaal’. De meest evidente vraagstukken hebben te maken met veiligheid. Kunnen we straks bijvoorbeeld nog maaltijden serveren in buffetvorm? Wanneer mogen we überhaupt weer uit eten? Uiteraard zullen we ook seminars en congressen anders moeten organiseren  om te voldoen aan alle maatregelen. Maar vooralsnog is daar vooral veel onzekerheid over.

 

Q:  Hebben jullie nog tips of advies voor horecaondernemers?


Probeer ruim te kijken naar je bedrijf. Je kunt waarschijnlijk meer dan hetgeen je normaal dagelijks doet. Zo hebben we onze Moederdagsbrunch bijvoorbeeld omgezet in een brunchbox. Eigenlijk helemaal niet zo’n grote stap en alle beetjes omzet helpen natuurlijk op dit moment.